Pages

KnitPro kötő- és horgolótűk

2010. február 10., szerda

Hírek a Kötőtű.hu-ról

Kedves mindenki! A helyzet az, hogy a héten adom fel a KnitPronak a kötőtű (és persze horgolótű) rendelést! Legyetek szívesek csütörtök délutánig minden igényt elküldeni!

(2010. február 11-én 16.00 óráig!)

Más! Tervben (és már folyamatban) van, hogy fonalakat is fogunk árulni. Több céggel is felvettük a kapcsolatot, de még nem fixáltunk le semmit. Előtte szeretnénk egy kis közvéleménykutatást végezni, amiből majd az is kiderül, hogy melyik céget válasszuk.


Ha leírnátok a fonalvásárlási szokásaitokat, nagyon hálás lennék! Hogy mi a fontos, milyen szempontok alapján választotok, vagy csak teljesen spontán történik a dolog? Fontos az ár? Vagy csak a minőség? Használtok műszálas fonalakat? Vagy kizárólag a természetes alapanyag jöhet szóba? Vagy ez mind mellékes, ha megtetszik valami?

És még egy kérdés! Mi az az ár, amit még elfogadhatónak érzel? Mondjuk nem mindegy, hogy jó minőségű akrilról, részben természetes, részben műszálas fonalról, vagy 100% gyapjúról van szó! Mondjuk 5 dekáért melyikből mennyit adnál maximum?


A kedves válaszadók közül sorsolni fogok, de az ajándék egyelőre legyen meglepi!

A határidő pedig legyen vasárnap éjfél! Konkrétabban február 21. éjfél!

És semmi egyéb feltétel, csak őszinte (és hosszadalmas) válaszokat szeretnék! :)

A horgo-blogon indult a téma, azt is érdemes elolvasni!

És akkor az én szempontjaim!
Az első az ár, sajnos. Az a bizonyos 3-400 Ft közötti kategória szerepel nálam legtöbbször. Leginkább a 100 % akril fonalakat használtam idáig, mert a környéken az volt leginkább elérhető. Még bizonyos mértékben gyapjú fonalat se nagyon árulnak... Ha kicsit messzebb megyek, azért van pamut meg kevert fonal is.
Az ár után közvetlenül persze nagyon fontos szempont a puhaság, a szín is. De volt már olyan, hogy szín alapján indultam, aztán jött a többi.
A 100% pamutot én sem szeretem. Nem csak azért, mert viszonylag drága, de még nehéz is, és nem is melegít. Inkább csak dekorációs célból használom, pl. lyukacsos poncsó, vagy amiket mégis megvettem, azokból táska készül.
Gyapjút még nagyon keveset kötöttem. Kipróbálásra volt egy gombócom az 1001 fonalas Katitól. Tényleg nagyon szuper fonal, de nekem túl drága. A Rikker gyapjú viszont árban és minőségben szerintem is nagyon jó! És annyira kiadós! Sokkal könnyebbek ezek a fonalak, mint az akril! De kendő és sál témakörben nem nagyon vagyok aktív, úgyhogy pihen ez a vonal. Egyelőre. Aztán majd látjuk!

26 megjegyzés:

Kataca írta...

Fonalvásárlási szokásaim? Elég rapszodikus...van hogy hónapokig semmi, aztán egyszerre sok. Az, hogy természetes vagy műszálas, az nálam elsősorban a minőségtől függ. Ismerünk mindannyian nagyon jó és nagyon vacak műszálas fonalakat. Volt már olyan, hogy az ár nem számít alapon is vettem fonalat, a mai napig nincs megkötve, félek tőle...a fiaimnak megint készül az egyenpulcsi, megint műszálas fonalból, amire tönkreteszik, az egy év, addig pont ki is növik, de könnyebben kezelhető (nekem) mint a gyapjú. És olcsóbb. És a gyapjú se bírná az igénybevételt jobban.
Imádom a szép zoknifonalakat, ott is számít az ár, viszont a szín és a minta elcsábíthat. ( a múltkor láttam 10 euroért 5 dkg fonalat és még azt se mondhatom hogy valami csodálatos szín vagy tapintás volt)

Kati írta...

Hát ez jó kérdés...
Bár régen vettem fonalat, de ha veszek, akkor biztosan az árát nézem meg először:( Aztán, ha az elfogadható, akkor kezdem el taperolni:D, meg a színválasztékot nézegetni.
Nagyon szeretek gyapjúból kötni, de nem riadok vissza a műszálastól sem, főleg, ha szépek a színei:)

Macus írta...

Én nem vagyok megrögzött "gyapjas", de amiket használok gyapjúból, azok jók és nem horribilis az áruk. De egy kellemes tapintású, puha, de műszálas is elcsábít, főleg akkor, ha szép a színe. 50 vagy 75% gyapjútartalmú fonal egész jó tud lenni.
De az ár nagyon fontos nekem is. Szokásom, hogy mindjárt a kilónkénti árat is megnézem. Bár most kivételesen drága fonalam is lesz pár gombóc, de olyan 8-10 ezer körüli kilónkénti ár már nem csábít annyira.
Szóval:mindenen el szoktam gondolkozni, mielőtt döntök. (na jó, néha előfordul, hogy hirtelen megveszek valamit, pl. a múltkor fogorvos után...)
És szeretem mondjuk egy webáruháznál, ha fonalmintát is lehet kérni...

Melinda írta...

Én bevallottan fonal-sznob vagyok - már ami a magam részére vásárolt fonalakat illeti. Ez alatt azt értem, hogy ugyanúgy megcsodálok egy műszálas fonalból készült darabot, ha az szép. Nagyon fontos nekem, hogy a felhasznált fonalam természetes anyagú legyen.
Hajlandó vagyok magasabb árat is kifizetni például egy kézzel festett fonalért, de mivel mostanában főleg kendőben utazom, így mindig úgy vagyok vele, hogy egy 10 dkg-os, de mondjuk 800-1500 méteres gombócból egy hatalmas kendőm lesz, ami - számomra - megéri a nagyobb anyagi áldozatot. Pulóverekhez már valószínűleg nem vennék gombóconként több ezerbe kerülő fonalat. De az 1000-1500 forintos ár még talán elmegy 50 g-ra, de csak akkor, ha a készítendő ruhadarab különlegesebb - a gyerekeknek, mindennapos nyúzáshoz nyilván nem ilyen fonalat választanék. De ez mind csak teória, mert mostanában nem kötök felsőruházatot.:)
Ha eszembe jut még valamilyen szempont, visszanézek!:D

Natti írta...

Imádok vásárolni fonalat. Ilyet is olyat is. Nálam sokszor a szín dominál először. Aztán magamhoz fogom és ha "szúr" nem kell. Gyakran elviszem a lányomat is "szúrás próbára". Ritkán veszek teljes gyapjút, de olyat sokszor amiben van gyapjú. Az ár szerinti választás olyan középen álló dolog. Szeretek belehabarodni egy-egy fonalba.
Azért jó lenne ha minél hamarabb sikerülnének a tárgyalások fonal ügyben.

Névtelen írta...

A ránézés után az ár dominál 400 FT/5dkg fölött már sajnos akármilyen szép és jó nem tud érdekelni. 300-400 között ha nagyon szép és nagyon természetes, akkor esetleg ;)
A gyapjú szép és jó, de pl. zokninak pocsék. Zokninak mindenképp kevert fonalat veszek, mert különben 2 hétig bírja. A gyerekek pulóverének igyekszem gyapjút/pamutot venni, de itt is főként a 3500FT/kg-os nyersgyapjú kerül szóba. Ha csini alkalmit akarok, akkor azért nekik is befigyel az akril. Saját részemre meg az ár után a szín és a tapintás dominálna.

Mosolyrend Évi :) írta...

Szió Mindenkinek! :)
Én kezdő vagyok s jelenleg csak próbálkozgatok.
Elöször a szín és a különlegesség fog meg .)
A megölelése a következő lépés .) de puha és nem szúr! :) Hurrá!
S amikor már kezdem érezni,hogy közeleg iránta a szerelem akkor jön az ára ...
Hümmm s ilyenkor a számtan.Jut e jelenleg rá s jöhet e velem.
De tudjátok én kezdő vagyok :( s még nincs kötögető tapasztalatom.

Névtelen írta...

Én ésszel vásárolok. Ezt úgy értem, hogy állandó igényem van pihe-puha gyapjúra, természetes fonalakra, de ha mindennap könnyen mosható darabot akarok, azt nem ezekből fogom megvalósítani. Pláne nem 10 dekánként 5000 Ft-okért.

Itthon a fonalboltban sosem 100 % műszálast választok, ami nagyon műanyag az szóba sem jöhet.
Rendszeresen szerzek be különleges fonalakat is, ilyenkor külföldről rendelek.
Ami nagyon hiányzik még itthonról, az a széles színválaszték. Mert uolyan minőségből nehéz jó színeket összeválogatni.

Zsófi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsófi írta...

Szia!

Ha fonalat veszek, akkor mindig céllal teszem.
Ha magamnak veszek pulóvernek valót, akkor mindegy, de a műszálas tapintástól rosszul leszek (tényleg), ezért a sima poliészter kizárva. Akrilt és mikroszálas műszálas anyagot szoktam venni. Egy pulóvert 4-5000 Ft-nyi fonalból szeretek kihozni, olyan 40 dekából már meg tudom csinálni.

Ha Janinak veszünk fonalat, akkor mindig gyapjút veszek. Az ár nagyjából ugyanaz, bár rá egy tízezres körül van egy kilónyi színes gyapjú. Bár mostanában csak natúr gyapjúból készültek, amit én is 3e5 körül vettem, illetve csináltam már zokni-fonalból, az 2e4 volt. Azért váltottam, mert a színes gyapjú tulajdonságai kiszámíthatatlanok. Összemegy? Kinyúlik? Ezek lényeges kérdések (10-20 deka különbség!) Az egyszerű natúr gyapjút már ismerem.

Ajándékba igyekszem természetes fonalat használni, illetve lehet benne max. 25% műszál. Ezeket 5-8 ezer forintért (per kiló) tudom beszerezni.

Kivételek az effekt fonalak, mert azok általában főleg műszálasok, és az áruk sem nagyon érdekel, hiszen egy, maximum két gombolyagot használok csak. Az igaz, ha ilyet látok olcsón, gondolkozás nélkül veszem meg...
A másik kivétel, a mikroszálas anyag. Annyira jók a tulajdonságaik, hogy nem zavar az, hogy tiszta műszál mind. Viszont max. 400 Ft/gombolyag árat fizetek érte, mégiscsak műszál...

Amit utálok, az a pamut kötőfonal. Annyiszor megszívtam már ezekkel, hogy ellenállok akkor is, ha megszólal. Tudom, hogy két mosás után mosogatórongy...

Egyébként jelenleg kb. két évre elegendő alapanyag van itthon, úgyhogy konkrétan nem tervezek fonal-vásárlást - de persze ember tervez..., aztán meg elmegy gyanútlanul az Aldiba. ;-)

És már megvettem a műanyag italporokat egy festési kísérlethez, csak nem jut rá időm...

nöné írta...

Hmm, rangsorolni kellene? Alapanyag, ár, szín? Nem is tudom. Munkáim zöme csipkekendő, sál, ehhez kizárólag a tiszta gyapjú az igazi. Az okokat már korábban kitárgyaltuk. Ár? Hát igen, olykor horribilis. Ha belegondolok, most szereztem be jónéhány 10 dkg motringot, sok-sok méterrel, csodás színekben 3eFt-ért darabját. Kész belőle egy kendő, stóla, termetes darab, csodás lesz, és CSAK ennyi. Így belegondolva nem is olyan sok.
Más ruhadarabhoz, legyen az sapka-kesztyű, pulcsi, azért olyat választok, amiben van gyapjú, melegséget, puhaságot ad. Árban: 1000-1500 Ft/10 dkg, talán ennyi. Tiszta műszálat nem veszek mostanában, rettenetesen utálom kötni-horgolni, nyikorog, nem jó - nekem. Pamutban nem igazán van tapasztalatom, viszont drágállom pl. a Catania árát. Annyira azért nem tetszik nekem az a fonal. Meg a pamut úgy általában sem nem tetszik.
Összegezve: ha nagyon különleges a fonal, értem itt az összetételét és a színét, olykor hajlandó vagyok többet is fizetni érte, hangsúlyozom, olykor.
Többnyire inkább nyeldeklek nagyokat a külföldi webshopok választékai láttán. Még szerencse, hogy nem tudok külföldiül, még rendelni sem:o)

anyahajó írta...

Én azt jelöltem be, hogy ha megtetszik, más nem számít. Bár azért árnyalnám, természetesen az ár is számít és a tapintás is. Elsősorban a színek. Szeretem, ha egy fonalfajtából sokféle árnyalat van, pl nemcsak egy rózsaszín, hanem annak különböző árnyalatai, hogy kombinálni lehessen. Nagy a hiány szerintem a szép zöldekből! Ha egy fonalnak kicsit érdekesebb textúrája van, hajlandó vagyok többet adni érte. Ugyanakkor azt is szoktam figyelni, hogy ha színátmenetes, akkor egy szín hosszabban menjen, mert ha mondjuk 10 centinként változik a szín, akkor az csak kötve mutat jól. A vastagságból a minimum 4-es, inkább 4,5-es tűvel horgolhatókat szeretem a legjobban, de persze télen a 7 fölöttieket. A Catanianak gyönyörűek a színei, de könyörgöm, 3-as tűvel borzasztó lassan halad minden, én meg türelmetlen vagyok! Az eddigi legdrágább fonalam 1300ft/ 5 deka volt, ez már erősen lélektani határ, és ilyet azért nem vennék minden héten, de talán még minden hónapban sem. :D
Talán a legnagyobb hiány az igazán vastag és puha fonalakból van. A drops fajtái pl annyira tetszenek! garnstudio.com
Mindenesetre nagyon jó, ha ebbe is belevágsz szerintem, mert ha mégis beleszeret az ember lánya egy szép fonalba, akkor legalább magyar postaköltséggel jusson hozzá! Szóval hajrá!

Macus írta...

Azt lehet, nem írtam, hogy ha egy különleges fonalból 1 gombolyag kell, azért persze megveszem drágán is. De egy effektfonalból azért nem kötök pulcsit, még a kislánynak se.Aztán ha ajándékot készítenék, és megtetszik egy drága fonal, akkor se nagyon fogom vissza magam.
Most kicsit szétnéztem pl. a Coats háza táján. nagyon jók vannak náluk. Olyanok, amiket nem szoktam látni a népszerű webáruházakban, mint a reatex, pedig ők sok Coats-fonalat forgalmaznak.

Nasus írta...

Én kevertszálas-párti vagyok. Gyapjú-poliamid: nem ugrik össze, nem olyan szúrós, pamut-akril: nem lesz felmosórongy, viszkózos keverék: a viszkóz természetes alapú mesterséges szál. Horgoló lévén inkább a tartással rendelkező fonalakat használom. A szín is nagyon fontos szempont, pasztell és sötétebb színekből hiány van.

Zsófi írta...

Még valami.

A neten sokan tesznek fel kézzel festett kézzel sodort színátmenetes fonalakat.

Azért hajlandó lennék sokat fizetni. Bár annyira tetszenek, hogy előbb utóbb megpróbálom én is megcsinálni...

(Még él a nagymamám, ő tudott fonni - remélem emlékszik rá. :-D)

aarkus írta...

Vettem nár nagyon drága gyapjúfonalat azért, mert beleszerettem, de nem ez a mindennapi gyakorlat. Ha megtetszik egy fonal, rögtön az árát nézem, és ha 500-800 forint fölött van, már erősen meggondolom, megvegyem-e (a döntés persze attól is függ, hány gombolyagra van szükségem az adott darabhoz.) Szeretem a gyapjút, de az egyik kedvenc fonalam pl. gyapjú-akril keverék. Szúrós fonalat sose veszek, és gyakrabban vásárolok középvastagot, vastagot, mint vékonyat. A szín nagyon fontos!

Emi írta...

Hát én is sajnos gyűjtögető fajta vagyok. Idáig az akryl volt a döntő. De most, hogy ezekben a kötögetős közösségekben mozgok, kezdek átállni a tiszta természetes alapanyagokra. Valahogy az érzékszerveim is lassan átállnak, mert a műszál feltöltődik elektromossággal. Nagyon bántóan kezd hatni a hordozása. Inkább kevesebbet fogok vásárolni, vagyis már nem fogok vásárolni műszálat, és tudatosan fogom tervezni a gyapjú használatát. Azt hiszem, megéri az árát. Mert az egészségünkre is negativ kihatással van a műszál.

Kryx írta...

Szia,

Eddig nekem az volt a döntő, hogy milyen a színe. Megőrülök a világoskékért, sötétbarnáért és rózsaszínért, akkor is ha nem divatszinek. Most, hogy utánanéztem otthon, kb egy fajta volt, ami pamut, a többi akril és kiválóan bevált. Mióta gyeden vagyok, sajna az ár az elsődleges szempont. Kislányom miatt elkezdtem pamutot is használni, de próbálok inkább turkálós fonalakat találni, eddig bejött. Viszont egyetértek az előttem szólóval, én is inkább a természetes felé hajlok és nem veszek több műszálasat.

LaHungara írta...

Az elmúlt időszakban szinte csak Lidl-ben vagy Aldiban vettem fonalat, mikor akció volt. Én leginkább a pamut fonalakat kedvelem, azokból is a melírozottakba vagyok most nagyon beleszerelmesedve.
Aminek nagyon örülnék, ha lehetne itthon DROPS fonalat kapni, mégpedig elérhető áron (400-500 Ft körül?)

Gabella írta...

DROPS fonalakat 400-500 körül lehetetlen, mivel eleve a legolcsóbbnak is a nagyker ára 800-900-ra jön ki...

Itt az árlistájuk: http://www.garnstudio.com/lang/en/prisliste.php

anyahajó írta...

Ha belevágsz a drágább fonalak árusításába, akkor az a javaslatom, hogy itt a blogban népszerűsíts, mutass olyan mintákat, amikhez kis mennyiség is elegendő. Nemrég vettem egy könyvet, Csak két gombolyag a címe, és olyan szép tárgyak vannak benne, mind 2 gombolyagból kihozható (bár van, ami két 10dekásból). És valóban így van, pulcsira valót nem vennék meg drágából, de egy kisebb darabhoz viszont a drágább is belefér. Ami még ötletem, hogy időnként tök jó lenne kötősöknek-horgolósoknak is olyan rendezvény, mint a közös varrás a varrósoknak. Ott is van lehetőség anyagvásárlásra, és szerintem ha lenne ilyen rendezvény, akkor biztos jobban fogynának a fonalak. Nagyon drukkolok neked, mert hiánypótló lenne, amit csinálsz. Hiába van az 1001 fonal, az már annyira elszállt árakon dolgozik. Valahol a kettő közötti árszínvonalat kéne belőni szerintem. Tegnap voltam a westendben egy fonalboltban, és döbbentet, hogy semmi különös fonalakért is mennyit kérnek, és a bolt létezik évek óta, magyarul van aki megveszi! Hajrá, nagyon szorítok!

LaHungara írta...

Hát igen, ez a gond. És ha erre még szállítási díjat is számolunk, akkor már egyenesen horribilis az összeg. Viszont ha valaki hivatalos kereskedő lesz egy országban, az nem más áron kapja a fonalat, mint az, aki csak 1-1 gombolyaggal vesz?

Kriszta írta...

Sajnos nálam is az ár az elsődleges szempont, ami alapján fonalat vásárolok, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1oo% akril ami a leggyakrabban fellelhető nálam. A pamutot én sem szeretem, nekem elég nehéz vele dolgozni, ráadásul itt drága is. Amit pamutból használni tudok azok a vékony horgolócérnák. Gyapjúval még nem találkoztam, arról nem tudok nyilatkozni :). Na igen, sajnos az ár alapján választok... :(

maze írta...

hektikus fonalvásárló vagyok. van, hogy sokáig semmi, aztán hirtelen sok, néha pulcsit (vagy ikeás takarót) veszek lebontani.
az akril szóba sem jöhet (kivéve azt a pár gombolyagot, amit múlt héten vettem), mert elektromos leszek tőle, amitől meg ideges.
luxusnak tartom a kötést-horgolást.
fontos, hogy kényelmes legyen vele dolgozni, mert nekem ez inkább játék, mint kényszer (nem azért kötök, hogy legyen egy pulcsim, mert nagyságrendileg olcsóbban kaphatok boltban, hanem mert szeretem csinálni meg tökjó, h. van egyedi cuccom.)

anyahajó írta...

Már nem is tudom, hanyadik hozzászólásom a témához, de ugye izgat a fonaltéma :) Tegnap is voltam fonalat venni egy megrendeléshez, és kicsit körülnéztem figyelve, hogy mire csapok le. És úgy látszik, hogy 800 ft/ gombolyag alatti fonalakért már nem nyúlok. Nem azért, mert hú de jól megy nekem, hanem mert otthon már akkora készletem van az átlagos fonalakból, hogy olyat még venni teljesen fölösleges. Persze nem gyakran veszek most már fonalat (leszámítva a megrendeléseket), de amikor, akkor már csak igazán különlegeset.

Zeller írta...

Fogtok forgalmazni Drops fonalakat?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...