Pages

KnitPro kötő- és horgolótűk

2011. november 7., hétfő

Möbius-kísérlet

Elég tudományosan hangzik, igaz?


Az egész úgy kezdődött, hogy már mindenhol mőbiusz stólákat láttam. Kötve, horgolva, rövid ö-vel, hosszúval, külföldiesen Moebius írással, és kezdtem összezavarodni, hogy most akkor milyen minta is ez? Aztán már sejtettem, hogy ez inkább a tekeredés módját jelenti, mint konkrétan a mintát. Ebben a facebookon meg is erősítettek.

Megnéztem a wikipédián is, hogy mi is ez a bizonyos Möbius-szalag, és aki még nem nézte, az nézze meg mindenképp, mert nagyon érdekes! Na itt már sejtettem, hogy ebből tudományos kötés lesz! Agyaltam rajta péntek este lefekvés után vagy másfél órát, elméletben már ki is találtam, hogy a rejtett kezdés kell hozzá, és valahogy egy hosszú kötőtűre kellene tekergetni a szemeket, hogy két irányból de mégis egyszerre tudjam kötni, de a megoldás nem pattant ki.

Aztán Eszter be is linkelte a tutit! Pont erre gondoltam, csak az elindulást nem agyaltam még ki, de így nem is kellett, csak követni a videót!


És nem volt megállás! 4-es tűre szedtem fel 126 szemet, ez duplán ugye 252. 3 db 5 dekás gombolyagot használtam fel, így lett egy nem túl nagy nyakbavalóm. Szerintem tök jó! Érdekes volt így kötni, hogy igazából csak körbe-körbe haladtam, de a kötésem végülis két irányba szaporodott.


Ja! És ha már így belejöttem! A kötéshez nem fontos, hogy nagyon rugalmas kötőtűd legyen, viszont nem árt, ha minél hosszabb. Mivel a cső mindkét végét egyszerre kötjük, kétszer olyan hosszú egy sor! 120 vagy 150 cm-es körkötőtű mindenképp ajánlatos!

Nálunk ilyenek kaphatók:

- 120 cm-es fix körkötőtűk
- 150 cm-es fix körkötőtűk
- damilok több méretben, és hozzá bármilyen variálható tűvég csatlakoztatható!

A mintában nincs semmi extra, csak sima és fordított sorokkal variáltam egy kicsit...

10 megjegyzés:

Newsee írta...

Fura sál, de tetszik :-)!

MrsYarnart írta...

de jó! annak idején én is megnéztem Eszter ajánlására, de aztán a kötés nekem túl bonyolultnak tűnt :( de te hogy milyen ügyes vagy!

Gabella írta...

Szerintem ha úgy nézed, hogy kezedben a tű meg a fonal és már hozzá is fogsz, akkor menni fog. Ha csak nézed, és nem próbálkozol közben, akkor tényleg nehéznek tűnik!

Hegemony77 írta...

Ez nagyon jó!!! Tuti kipróbálom ma :)

Irenka írta...

Suzuper vagy, Gabella! Klassz lett!

Timi írta...

Én amikor a poncsómat akartam körben kötni, a sima körkötés tekeredett meg az elején az kör kialakításánál, és möbius-szalag lett belőle, vagy háromszor bontottam vissza emiatt :D persze az nem ez a kötés, csak egy megtekert kör, de a geometriai lényeg ugyanaz :) Szép lett a sál!

Ányi írta...

Hú, nagyon jó lett! Én most fejeztem be a sajátomat, igaz, horgoltam, nem kötöttem és sajna kétszer csavartam meg :)))

GumiPók írta...

Ide is csak az tudom írni, mint a FB-ra, hogy nagyon tetszik és örülök, hogy sikerült!

Gabella írta...

Köszi mindenkinek!

anyahajó írta...

Bevallom, a kötéstechnikai részét nem értem, viszont nagyon tetszik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...