Pages

KnitPro kötő- és horgolótűk

2009. szeptember 15., kedd

Miért csak a természetes lehet jó?

Előre is bocsánat a kirohanásomért! Mellesleg mindenki legyen szíves leírni a véleményét! :)

Mostanában egyre több helyen terjed az a hozzáállás, hogy kizárólag gyapjúból, pamutból, selyemből, bambuszból meg még ki tudja miféle természetes alapanyagból kötnek.

Jó, rendben értem én, de ez a kizárólagosság kicsit dühít! Szuper dolog egy gyapjútakaró, vagy a csipke gyapjú kendők, csodaszép kis kalapokat, táskákat lehet horgolni pamutból, nyári holmikhoz pedig roppantul jó alapanyag a bambusz, de kérem szépen! Mért kell lebecsülni az akrilt és más mesterséges társait?

Először is! Ma már nagyon jó minőségű fonalakat tudnak előállítani különféle műszálakból is!
Az is csak előítélet, meg általánosítás, hogy ezek alatt beizzadunk, hogy semmi tartásuk, és nem is szép, ami műszálasból készül! Nekem kimondottan szimpatikus némelyik!

És nem is szúrósak! Kimondottan puha, gyereksapkának is alkalmas fonalakkal is találkoztam már!

Kedves kötögető társaim! Ne tessék már sznobnak lenni, és lenézni azokat (a tömegeket), akik valóban csodaszép holmikat alkotnak, csak azért, mert a mondjuk a fonaluk akril!

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindig és kizárólag csak természetes alapanyagból dolgozzanak!

Nem mindenki tudja ugyanis megfizetni a drága tengeren túli csodaszép fonalakat! Oké, hogy itthon is van elég olcsó gyapjú fonal, de abból se lehet azért bármit megkötni!

Szóval ha lehet, férjünk már meg egymás mellett békességben! Azok, akik szerelemből kötnek csak gyapjúból, azok, akik a természetességre esküsznek, azok, akiknek a pénz nem számít, csak a minőség, és azok is, akiknek nem telik mindenféle gyönyörűségre, viszont kicsi pénzből is szépeket készítenek!

Akinek meg nem inge, az meg, légyszi, ne vegye magára!

23 megjegyzés:

Maris írta...

Gabi, beszólt valaki?

Én amúgy mindenféléből kötögetek... most kicsit rácsavarodtam a gyapjúra, de tavaly télen pl minden sapkámat műszálasból kötöttem asszem :-)

Petra írta...

Hahó. Bocs, hogy ide és bele pofátlankodok a témába. Én rövid és tömör leszek, tapasztalati alapon. Nem mint kézműves, hanem mint fogyasztó: a műszálaktól például én szinte állandóan vakarózom. :-)

Moncsi írta...

Nem tudom ki dühített fel, Gabi? Én is kötök ám műszálasat, van belőle több kiló, meg a többi említettből is, hangulatomtól függ. A nagy szőrös kendőim, pl. műszálak, és nagyon örültem, mikor Julcsitól megkaptam a fonalakat ajándékba. Tavaly még csak zokniztam-sapkáztam, valóban nagyon jó minőségűek vannak a piacon. A ReadHeart-nak pl. borzasztó sokféléje van, csak nem nálunk, én úgy látom. Na, fel a fejjel. Nagyon csábulok a tűidre, lehet, hogy kell. Puszi! M.

Névtelen írta...

Szívemből szóltál Gabella! Pont ez foglakoztat engem is. Azért nem is nagyon mutogatok, mert régi kötött cuccokat bontok le, és abból kötök újakat. Ebből kifolyólag fogalmam sincs az összetételéről, stb. Nálam az ár is meghatározó szempont, így találtam rá egy "Ágnes" nevezetű fonalra, ami olcsó, és nekem semmi bajom vele, szinte mindenre megfelelő.

Kriszta írta...

Nem tudom ki szólhatott be neked, de teljesen jogos a felháborodásod szerintem, én egyetértek veled. Nálam is az egyik legfőbb szempont az ára, és én is találkoztam nagyon jó minőségű műszálas fonalakkal, és semmi bajom velük, tényleg nagyon szépeket lehet készíteni (az első kendőm, a narancssárgás például 100% akril fonal). Nálunk lehet Red Heart-ot kapni, itt a Coats fonalak viszik a pálmát, aminek ugye nagyon nagy része műszálas és nagyon szép tartásű dolgokat lehet készíteni belőlük. Tényleg van, akinek érzékenyebb a bőre, és nem bírja, nekem speciel ezzel sincs semmi gondom!! Fel a fejjel, ne hagyd magad, nem vagy egyedül, aki szereti a műszálas fonalakat :))))

Kataca írta...

Csatlakozom az előttem szóló nem gyapjú és más mániásokhoz...Aprócska gyermekem egy éves volt, amikor az első pulcsiját megcsináltam egy olyan fonalból, ami nem gyapjú volt, de nem is lett a kisbabának se baja tőle...
Mánia, felvágás, nem tudok jobb szót rá.

nöné írta...

Itt tipródok már egy ideje, hogy írjak vagy ne írjak: de aztán csak írok. Előre bocsátom, hogy nem öltözködök:o)
Már másodszor olvasom éktelen nagy kirohanásodat (először a blogspotosat), és nem értem az okát. Ki az, aki az akrilból kötőket lenézi, vagy esetleg Téged lenéz? Esetleg nem vele kellene ezt megbeszélni?
Mellesleg évekig akrilból kötöttem, kb. 25 évvel ezelőtt nem is nagyon volt más, amihez a szegény magyar hozzájutott. Most is tele vagyok akrilokkal, ma pl. zoknit készítettem belőle. Megjegyzem, irtó vacak volt vele dolgozni a gyapjak és a pamutok után. Nyiszergett, nyöszörgött a tűm alatt, izzadt a tenyerem, és az még jobban nyöszörgött. Nem is zokninak való, viszont valamit feltétlenül ki akartam próbálni (fotó néhány nap múlva). Az viszont tény, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem hiszem, hogy gyapjúból érdemes elkészíteni, márcsak a tartása miatt is. És igen, vannak nagyon jó minőségű, bébiholmiknak is kifejezetten ajánlott, pénztárcabarát műizék. Aki csupán ezt engedheti meg magának, vegye azt. De akinek vastagabb a bukszája, vagy netán érzékeny a bőre, ugyan hadd kössön már "elit" fonalból! Nagyon sok blogot olvasok, de még egyetlen egyen sem olvastam volna, hogy valaki lefikázza (bocsi) a műizéket.
Szóval továbbra is értetlenkedek, de ezt muszáj volt kiadni magamból.

ercsu27 írta...

Csak a magam nevében beszélek, és én legfőképpen csipkét kötök: a nem természetes szálat egyszerűen nem lehet rendesen kiblokkolni. Kötök én is időnként kevertszálasból, de kirúgja a blokkolást.
A másik: én is vakarózok a műszáltól.
A harmadik: nem csak olyan természetes fonalak vannak, amiből 5000 Ft 5-10 dkg. A közös rendelésünkben most olyan 1400 Ft-ra jön ki egy lace kendő (900 m gyapjúfonal), azért ez szerintem nem olyan horror ár. Persze kötöttem már olyanból is, aminek 80.000 Ft kilója (igaz, ebből meg elég egy 57 g-os gombóc is egy kendőre). Szerintem ha jól körülnéz az ember, nagyon jó áron lehet természetes alapanyagú fonalat is venni. Bambuszt is vettem már nagyon jó áron. A bambusz zokni pl. elképesztően kellemes viselet.
Egyébként meg: szerintem abszolút ne zavarjon, ki miből köt. A lényeg, hogy te elégedett legyél a választásoddal, mert egyedül te tudod, miért jó az neked. Ha meg jó, mit számít, mások miből kötnek? Biztos nekik is megvan a maguk oka, hogy miért azt választották, amit.
Egyébként miért bosszantott fel ez ennyire?

ercsu27 írta...

Még valami: nem mánia! Pl. bugyit se veszek műszálasat, meg blúzt se, meg még egy csomó mindent se.

ercsu27 írta...

Ja, és kérdésem is van: hol terjed ez a hozzáállás?

marywolf írta...

Megértelek, néha jól esik a kirohanás, és tisztelem benned, hogy vállalod nyilvánosan és nem csak a szebb, kedvesebb, mittom én még milyen arcod mutatod. Szerintem lényegtelen, hogy ki és miért akasztott ki, kiadtad és jól van.
Ide pedig nagyon korrekt hozzászólások érkeztek.
Én jelenleg gyapjúból kötök, mert ezt tudtam beszerezni olcsón, sokkal olcsóbban, mint a boltban más fonalakat, még a postaköltséggel együtt is. Drágább fonalakat is szeretnék majd kipróbálni, mert annyira sokat nem kötök, hogy földhöz vágna. Viszont arra igyekszem odafigyelni, hogy mindent a lehető legjobb alapanyagból kössek meg, értem ezen azt, hogy az adott dolog abból készüljön, ami funkciójának, kinézetének a legjobb. Ercsut zaklatom is mailon, hogy mi a praktikus.

Csilla írta...

Én többynire műszálból kötök, amit főleg az ár motívál, de az is, hogy itt elég kevés természetes szálhoz lehet hozzájutni. Megtapintanák már egyet a gyapjúrajongók általa agyon dicsért puha gyapjból, mert eddig sajnos szinte csak szúrós példánnyal talalákoztam, amitől irtóra viszketek én is és a párom is. Még az is szúrt amiben csak 20-30% volt a gyapjú, gondolom máskép lehetett kidolgozva, vagy nem tudom, igaz ezek régebbi turis fonalak vagy natúr vastag nagyon szöszös gyapjú volt. Igaz kötöttem tavaly télen egy kis pulcsit a lányomnak 30% gyapjú fonalból ami nem volt szúrós és jó puha volt, de ellenben nem volt egy csúcs minőség mert pár mosás után már bolyhosodott holott perwoolal mostam mint minden kött cuccot általában.
Szerintem is mindenki abból köt amit a pénztárcája megenged vagy amihez kedve van.

Gabella írta...

Nincs egy konkrét ember, aki bántott, igazából nem is bántott senki, csak ez a fura érzés!

Talán csak az irigység szól belőlem? Nem tudom.

De néha azt érzem, hogy ha bárhol valaki bemutat egy új elkészült holmit, akkor kap pozitív visszajelzést, ha az nem a ciki műszálasból készült.

Mellesleg (nem internetes körökben) valóban van olyan, aki csak flancol, és veri a mellét, hogy ő nem vesz ám gagyit, meg a megfizethető magyar gyapjú is béna neki, ő csak "németből, angolból" hozatja a fonalat, és abból kötteti a cuccokat... Lehet, hogy rá haragszom??? Vagy csak azért, mert nem én kötök neki? :-)

Ezer bocs, ha valakit bántottam, de ez kikívánkozott!

Gabella írta...

Azért az is hozzátartozik (és írtam is) hogy van, amihez direkt nem jó a műszálas, de van, aminek meg a drága, és nehezen kezelhető természetes anyag nem jó.

Tényleg látom mindkét oldalt, meg azért elég sokféle alapanyag járt már a kezemben!

És pont titeket - akik olvasnak engem, és akiknek csodálom a munkáit, - nem akartalak megbántani!

De majd látjátok a következő bejegyzést is!

ercsu27 írta...

Engem nem bántottál meg, csak nem értem a kirohanást. A kötősök közül, akiket "itt" ismerek, senki nem szokott leszólni senkit és semmit.
Továbbra is azt mondom, körül kell nézni, mert gyapjút is lehet nagyon jót, nagyon olcsón venni, meg minden mást is. Az meg mindenkinek a magánügye, hogy mit hajlandó (vagy mit tud) megfizetni, és mit nem, ezen ne mérgelődj.
Az érdekesség kedvéért: ahol lakom, egy boltot tudok, ahol van fonal (a másik sosincs nyitva, mert csak alibi-bolt). Van 100 %-os háromágú akril worsted vastagságú fonal piros, sárga meg fehér színben. Szerinted mit tudok kezdeni vele? :-) Totál más az "érdeklődési köröm"! :-) Láttál már nálam pirosat vagy sárgát? :-)

Egyébként meg a kommentek számából ne szűrj le semmit. Ha kevesled is a számukat, attól még rengeteg látogatód lehet, és rengeteg mindenkinek tetszhet, amit csinálsz meg írsz.
A másik meg: azért szép az egész, mert különbözőek vagyunk. Milyen unalmas lenne másképp?!?!?!
Szóval, hagyd, ki milyen fonalat használ, köss, aztán fotózz!

Gabella írta...

Á, itt a környéken nem is árulnak csak max. 50%-ban gyapjút, kb. arany áron.

Ercsu! Ezer köszi! Ez jól esik! Egyébként már kb. ezerszer szemeztem a gyapjakkal, amiket lehet nálad rendelni, de valahogy mindig győzött a józan ész! Na meg tele a szekrény fonallal! Egyszer tényleg megmérem! :-)

anyahajó írta...

Látom, hogy jó sokféle vélemény van - egy azért közös, hogy szerintem senki nem néz le senkit :)
Én általában szín alapján döntök, persze kialakult már, hogy mik a kedvenc márkáim. Mellesleg azután, hogy múltkor bementem Bécsben egy fonalboltba, kicsit megváltozott a hozzáállásom: na ott volt szín és összetételválaszték, ahhoz képest itthon még ha több pénzt szánnék is rá, alig van választási lehetőségem. Még a Budrában is, ami azért nem olcsó hely, kizárt, hogy egy márkának mondjuk 10 színárnyalata legyen. Pláne hogy háromféle egymással kombinálható kék vagy rózsaszín. Ami van, abból főzünk. Amúgy még én se rendeltem külföldről fonalat, valahogy képtelenségnek tartom úgy, hogy csak fotón látom a színét. Ezek után oda, hogy meg tudnám-e fizetni, el se jutok.

aniko66 írta...

Sziasztok!
Én meg úgy örülök, ha látom az olvasott blogjaim között, hogy Te vagy Erika megint mutat valami szépet! Nagyon sokunkat ispiráltok ám! Nekem most három munkám is folyamatban van: egy kendő gyapjúból (úgy látom nem jó mintát választottam, lehet, hogy bontás lesz belőle), egy akrilból (bambusztűvel mennyei kötni) és egy mohairból (hiányos a befejező minta). Szerintem többen vagyunk így, hogy "több tűt tartunk a tűzbe" egyszerre! :))) Sok-sok munka és idő, s nem utolsó sorban anyagi lehetőségek, hogy ki milyen fonalat fog favorizálni. S esetenként a tanulópénzt is meg kell fizetni... De Ti csak kötögessetek szépeket, mi meg hadd gyönyörködjünk! Pusszancs!!!!!

Névtelen írta...

Én kizárólag gyapjúból és pamutból kötök a gyerekeimnek. Magamnak viszont olyanból ami tetszik (színre, tapintásra) ott nem lényeges az összetétel. A gyerekeimnél egészségügyi szempontokat nézek, mert egészségmániás vagyok. Ez van. De sose néznék le senkit, aki nem az... szerintem már nálam is beteges :)

Névtelen írta...

Gabi, rá se ránts, ha valaki sznob. Sok ám a sznob ember kötésen kívül is, tenni kell rájuk magasról. Én is kötök abból amit találok, ami megtetszik és amit a mintához jónak találok. Kishazánkban nem áll halmokban a természetes fonal az üzletekben, meg nekem már eleve a színekkel is bajom szokott lenni és ha valami elfogy, akkor sokszor örökre, mer' ugye nem ám utánrendelhető.
De azért vannak álmaim (pl. Noro), mert álmodozni azért lehet, nemde? ;-)És nem érzem rosszul magam, ha nem gyapjúból kötök, te se érezd.

Kati írta...

Gabella, nekem a fonalboltom szlogenje vagy mije az, hogy csak természetes fonalakat találni a választékban. Nekem fontos az, hogy amikkel körülveszem magam és a családomat az természetes alapanyagból legyen, mert egyszerűen jobban érzem magam közöttük, bennük. Nem veszek magamnak műszálas ruhát, mert nem szeretem viselni, így természetes, hogy kötni sem abból kötök, hiszen viselni szeretném amik elkészülnek.

De attól, hogy én nem szeretem és nem használok, attól még bárki nyugodtan köthet akrillal, sőt még olyanok is nyugodtan kössenek akrillal, akik az 1001fonal választékból is kötnek. ;) Az a lényeg, hogy élvezzék és élvezzék a végeredményt bármiből is készült!

Nem mindenki engedheti meg magának a természetes anyagokat, főleg az azokból készült minőségi fonalakat, ez pl az egyik elvitathatatlan előnye a műszálnak, hogy olcsó, és ezért sokan tudnak kötni csodás dolgokat, akik enélkül nem tudnának.

Vagy pl a zoknifonalaknál még a drágább, finom gyapjú anyagból készültekhez is tesznek 5-25% műszálat, hogy tartós legyen és formatartó, tehát funkcionálisan szükség van rá. Ezt természetes anyaggal nem, vagy nehezen lehet elérni, szóval itt is jól jön a műszál.

Szóval szerintem kössünk, ki mivel szeret... :)

Sch Gabi írta...

Van egy nagyon fontos szempont, amit, ha jól láttam, még senki nem említett, de szerintem nagyon idekívánkozik. Láttam egy szlogent: "Aki köt, az a Föld barátja!" Ez csak akkor igaz, ha természetes alapanyagú fonalakból kötünk. Ezzel életben lehet tartani több ősi iparágat, az állattartást, a hagyományos technológiákkal készült természetes alapanyagok feldolgozó mesterségeket. A műszálakkal pontosan az a nagy baj, mint ami az egyéb műanyagokkal. Ha nem is látszik elsőre, itt ugyanaz a gond, ill. a kérdés, mint az élet bármely területén: mindannyian a pénzükkel szavazunk, amikor választunk a boltban. A tét nem kevesebb, mint a folytatható élet, a környezetbarát ill. környezetromboló (pl. nem lebomló) termékek közötti választással a Föld jövöjéről szavazunk.

Még sok gondolat van ezzel kapcsolatban, ami idekívánkozna, de talán ennyi is elég gondolat (vagy inkább KLIMA)ébresztőnek.

Zsófi írta...

Valószínűleg már senki sem fogja elolvasni, de

-egyrészt én mindig a debreceni Mihály-napi nagyvásárokban veszek gyapjú fonalat (egész véletlenül, holnap és holnap után lesz az őszi... - persze véletlenek nincsenek). Néha román, nagyon ritkán ausztrál, és gyakran magyar. Most a tavaszin vett gyapjút kötöm - ez finom, nem szúrós gyapjú, felvásároltam a kereskedő/készítő teljes készletét (ebből a típusból, a másikkal korábban volt "szerencsém" találkozni): 1,5 kilót kb. 4000 Ft-ért. (Megjegyezném, hogy a gépi gyapjú-mosás és szintetikus öblítő a szúróssággal csodákat tesz.) Annyi hátránya van, hogy szedegetem belőle a fűt...

-másrészt 2hetente teszem meg a Debrecen-Miskolc utat és több nyájat látok. Vajon hol van a gyapjú - miért angol, spanyol fonalat veszek csak a boltban? (És miért annyira marha drágán?)

-harmadrészt én nem szeretem a tiszta műszálat, és itt nem az akrilra gondolok, hanem a poly-akármikre. Mert asztmás fulladási-rohamot kapok az érintésüktől... (Emiatt néhány "gyapjú"-árus nem tud becsapni, már 10-20%-osnál is.)

-negyedrészt az egyik fonalat árusító nő amúgy is közölte, hogy nem létezik 100%-os gyapjú fonal. ;-)

-ötödrészben. Gabi! Amennyiben használt műanyag palackból állítják elő a fonalat, úgy a műszál sem nevezhető környezetszennyezőnek, sőt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...