Pages

KnitPro kötő- és horgolótűk

2011. november 29., kedd

Hópihe rajzok

Próbálkoztam a hétvégén a többi hópihe leírással, de mivel a rajzos verziót én is jobban szeretem, inkább abba fogtam. Ennyire futotta tőlem... Elnézést a minőségért, sajnos csak így sikerült lerajzolnom. Remélem, használhatóak a leírások! Írni viszont most nincs időm.
2011. november 25., péntek

2011. november 24., csütörtök

Egy kis kötésminta

Facebookon már mutattam, de ott nem látta mindenki.


Duris kis kardigán, muszáj volt lekoppintani a mintáját!


És kis átalakítással, így nincs bordázva, és a bordák közti lyukak is eltűntek.


A második verzióval Mesinek kötök egy mellényt.

(Meg folyamatban a Kriszti sapkája, egy horgolt malacka, a nagy takaró, és még vannak rendelések is, meg csomó dolgot ki akarok próbálni... Lehet, hogy a kardigán rendelést visszamondom, nem fér bele karácsonyig!)

2011. november 22., kedd

Rövid poncsó

Tavaly télen vettem egy német nyelvű kötős újságot, amiben nagyon jó dolgok vannak! Most egy vékony kabát fölé praktikus rövid poncsót kötöttem belőle, amit remélem, tavasszal tudok majd hordani is.

Kicsit át kellett variálni a leírást, mert eredetileg picit vastagabb fonalat ajánlanak hozzá, mint ami nekem volt, de könnyen (és bontás nélkül) összehoztam néhány óra alatt. (A szombati meg a vasárnapi Forma-1 közvetítés alatt...)

Megmutatom az eredetit is, hátha jobban látszik, milyennek kell lennie... :)Hópehelydísz


Az én "átköltött" hópelyhemet Nóri hópelyhe alapján horgoltam, csak sajnos nekem nem megy az angol, főleg a rajz nélküli horgolós leírás. Az eredeti angol nyelvű leírás itt található

Ahogy én csináltam...

Hozzávalók: 1 db (kb. 4 cm-es) műanyag függönykarika, lehetőleg fehér.
3-as horgolótű,
nem túl vékony maradék fehér fonal (én két szálat fogtam össze ebből)

36 db rövidpálcával körbehorgoljuk a függönykarikát. Akkor jó, ha jó szorosan állnak a szemek egymás mellett és nem látszik ki a karika! Én még egy sor rövidpálcával végigmentem, hogy stabilabb legyen az alap, de ezt nem feltétlen muszáj. A kör végén az első szembe egy láncszemmel zárunk.Mikor kész a kör, jönnek a "szirmok". Minden "szirom" 4 db kétráhajtásos pálcából és a köztük lévő láncszemekből áll. Mind a 4 pálcát ugyanabba a szembe kell ölteni!

* Két szem kimarad, szóval a 3. szembe 1 kétráhajtásos pálca, 1 láncszem (légszem?), 1 kétráhatjásos pálca, 4 láncszem, 1 kétráhajtásos pálca, 1 láncszem, 1 kétráhatjásos pálca, 2 szem kimarad, a 3. szembe egy láncszem. (Ezekkel a nevekkel bajban vagyok! Itt arra gondolok, amit egy ponttal szoktak jelölni.) A *-tól még 5x megismételjük.


A pikós rész jön:

*
- az alap rövidpálcasor és az első kétráhajtásos pálca közé egy rövidpálca,
- a következő ívre, ami két kétráhajtásos pálca között van egy rövidpálca, 3 láncszem, majd még egy rövidpálca.
- Most jön a nagy ív: 1 rövidpálca, 3 láncszem, 2 rövidpálca 4 láncszem, 2 rövidpálca, 3 láncszem, 1 rövidpálca.
- következő kicsi ívre: 1 rövidpálca, 3 láncszem, 1 rövidpálca
- a szirom utolsó kétráhajtásos pálcája és az alap rövidpálcasor közé egy rövidpálca.

Egy szirom kész, a *-tól 5x megismételjük.

Remélem, értelmesen leírtam, kicsit nehézkes ez így nekem...

2011. november 17., csütörtök

Megint egy újabb kötős újság!

Szerintem érdemes megint elszaladni a hírlapárusodhoz, mert megjelent egy újabb magyar nyelvű kötős újság! 750 Ft-ért kapható, én már be is szereztem! Sandra néven fut, Gedifra fonalakra készült minták vannak benne (de szerintem más fonallal is működnek!)


"Bogárhátú" sapka

Gyereksapkák terén nagyon felkapott most ez a verzió. Konkrétan az Aviatrix, ami inkább babás, meg a Poppy, ami már nagylányosabb. Engem is utolért, ki kellett próbálnom. De persze jellemző, hogy ha nem tetszik valami a leírásban, akkor átalakítom.

Szóval a "gabellásított" változat annyiban tér el az eredeti leírástól, hogy kicsit átszámoltam, mikor fordulok vissza a rövidített sorokon, és nem a passzéval kezdtem a kötést, hanem közvetlenül a sapka "testével", és utólag szedtem fel a szemeket, és körben rákötöttem a passzét.


A horgolt virág leírását (és hozzá a segítő videókat) a Barka-fonal oldalán találod!

Ja, és miért bogárhátú? Hát mert ezekkel a bordákkal olyan, mint az a kis bogár, amelyik teljesen gömb alakúra tud összekunkorodni. Nem?

2011. november 14., hétfő

Mérges madár >8>

A múlt héten Annusnál megláttam a horgolt angry birds jószágokat, és nagyon megtetszett, nemcsak nekem, de az egész családnak. Muszáj volt kipróbálni, bár a leírást nem használtam, ilyen figuráknál nem nagyon tudom követni azt sem, hogy hány sornál járok... Ja, és nem is a kedvencem ez az amigurumi stílus, nem tudom miért, de nekem ez olyan küszködés... De még néhány ilyen madarat meg disznót muszáj lesz legyártani, mert apa meg a két csemete végül összeveszik rajta.

2011. november 7., hétfő

Möbius-kísérlet

Elég tudományosan hangzik, igaz?


Az egész úgy kezdődött, hogy már mindenhol mőbiusz stólákat láttam. Kötve, horgolva, rövid ö-vel, hosszúval, külföldiesen Moebius írással, és kezdtem összezavarodni, hogy most akkor milyen minta is ez? Aztán már sejtettem, hogy ez inkább a tekeredés módját jelenti, mint konkrétan a mintát. Ebben a facebookon meg is erősítettek.

Megnéztem a wikipédián is, hogy mi is ez a bizonyos Möbius-szalag, és aki még nem nézte, az nézze meg mindenképp, mert nagyon érdekes! Na itt már sejtettem, hogy ebből tudományos kötés lesz! Agyaltam rajta péntek este lefekvés után vagy másfél órát, elméletben már ki is találtam, hogy a rejtett kezdés kell hozzá, és valahogy egy hosszú kötőtűre kellene tekergetni a szemeket, hogy két irányból de mégis egyszerre tudjam kötni, de a megoldás nem pattant ki.

Aztán Eszter be is linkelte a tutit! Pont erre gondoltam, csak az elindulást nem agyaltam még ki, de így nem is kellett, csak követni a videót!


És nem volt megállás! 4-es tűre szedtem fel 126 szemet, ez duplán ugye 252. 3 db 5 dekás gombolyagot használtam fel, így lett egy nem túl nagy nyakbavalóm. Szerintem tök jó! Érdekes volt így kötni, hogy igazából csak körbe-körbe haladtam, de a kötésem végülis két irányba szaporodott.


Ja! És ha már így belejöttem! A kötéshez nem fontos, hogy nagyon rugalmas kötőtűd legyen, viszont nem árt, ha minél hosszabb. Mivel a cső mindkét végét egyszerre kötjük, kétszer olyan hosszú egy sor! 120 vagy 150 cm-es körkötőtű mindenképp ajánlatos!

Nálunk ilyenek kaphatók:

- 120 cm-es fix körkötőtűk
- 150 cm-es fix körkötőtűk
- damilok több méretben, és hozzá bármilyen variálható tűvég csatlakoztatható!

A mintában nincs semmi extra, csak sima és fordított sorokkal variáltam egy kicsit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...