Pages

KnitPro kötő- és horgolótűk

2010. október 18., hétfő

5 dekások

Most sorra mindenki nyakmelegítőt, fülvédőt, sapkát kér tőlem, így a nagy munkám, a vastag kardigán (kabát?) nem halad. Bár ahogy elnézem, nem is lesz már itt ősz, csak tél! Tavaszra majd elkészül!

Szóval nézzük csak! Készült egy pihe-puha fülvédő barka-cinegéből, Jól kiszámítottam, kb. másfél méter fonal maradt az 5 dekából. Azért csak ennyi, mert 3-as tűvel, dupla szállal kötöttem, és ráadásul hogy tuti melegítsen, két rétegű a fülvédő.


A másik a kis Rikker gyapjúból készült mini kendőm tesója. Kicsit újítottam rajta, középen nem 4, csak 3 levél van a csücsökben, és a széleken is lehagytam 1-1 levelet, így nem kunkorodik fel annyira. Érdekes, mert az enyém 49 g kunkorostól, ez meg nélküle 51 g. :)2010. október 9., szombat

Hogy készül az "állattartó"?


Hozzávalók: 10 dkg pamut fonal,
5-ös harisnyakötőtű,
5-ös körkötőtű,
(legalább 80 cm-es damillal).

Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, de én így készítettem:

60 szemet szedtem föl, majd körben kezdtem dolgozni (harisnyakötőtűvel), lusta kötéssel. Körben kötésnél ez úgy néz ki, hogy egy sor sima, egy sor fordított.

10 sor után 10 szemet leláncoltam, és innentől elkezdtem a körkötőtűre átszedni a munkát. 5 szemet mindkét szélén meghagytam a szélének, amit végig lusta kötéssel kötöttem.

Az első és harmadik sorban csak minden második sima szem után raktam egy ráhajtást, a második és negyedik sor végig fordított, viszont a 4 sorban az utolsó 5 szem, vagyis a lusta rész előtt visszafordulunk. Így a tartó "pereme" szűkebb lesz, mint a háló rész.

Ezután jön az egyszerű minta.(Ha a minta ismétlésénél véletlen marad egy plusz szem, azt nyugodtan kösd le simán, vagy vedd hozzá a lusta szegélyrészhez!)

Ez a négy sor ismétlődik végig!

Mielőtt elfogyna a fonal, azonban vissza kell fogyasztani az eredeti bőségre. Hogy a fonal elég legyen, én úgy csináltam, hogy megszámoltam, az első 5 dekás gombóc hány lyuksorra volt elég (az első két lyuksort nem számoltam) és mikor a csomó után is ugyanennyi lyuksor volt meg, elkezdtem a fogyasztást.

Az elején ugye minden 2 szem után volt egy ráhajtás, vagyis 2 szemből 3 lett, itt most 3-ból kell 2-t csinálni, vagyis úgy fogyasztottam, hogy 1 sima, 2 szemet simán összekötök, és ezt ismételtem az 5 szemes szegélyig. Egy sor fordított, és megint így fogyasztottam. Még egy sor fordított, aztán pedig a sor végén felszedtem annyi szemet, hogy megint 60 legyen, és mint a kezdésnél, utána körben kötöttem 10 sort lusta kötéssel, majd az egészet leláncoltam.

Nekünk pont jó, az emeletes ágy felső része alatt a csavarokra pont fel lehet így akasztani, de szerintem fűtéscsőre kampóval is fel lehet így akasztani, vagy hosszabb fület lehet hozzá kreálni...

Ha valami nem világos, szóljatok!

2010. október 6., szerda

Poncsóka

Visszatértem a stílusomhoz! Csak sima szemek, körben kötve, varrás nélkül, egyenletes csíkok, egyszerű fonal, kislány poncsó! :)

1 éves csajszikának készült, kemény 15 deka az egész! A fonalból van még, ha tetszik, a kötőtű.hu-n kapható!

2010. október 4., hétfő

Az állattartó

Rájöttem, hogy még nem is mutattam be 1-2 dolgot, csak a fonalfalón. Azt viszont lehet, hogy nem olvassa mindenki, aki az én blogom olvassa. Szóval mesélek kicsi az állattartóról!

Az állattartó nem egy ember, hanem egy olyan dolog, amiben a gyerekek a mérhetetlen mennyiségű plüssállataikat tarthatják. Rég kellett már valami, mert a dobozok, drótmerevítéses tárolók mind sorra tönkrementek. Aztán meg az ötlet is megvolt, először Jucuunál láttam azokat a kötött lyukacsos szatyrokat, aztán Nöné is gyártott párat, és nem is tudom, hogy Kormica vagy én dobtuk fel előbb, hogy de jó is lenne játéktárolónak!

Fonal van bőven, az nem volt akadály. De én nem akartam pont olyat, így a leírásokat hanyagoltam, mentem a fejem után.


És a régóta kallódó 10 deka nagyon-nem-szeretem-zöld pamutfonal beteljesítette a sorsát! Szerintem jól járt! A gyerekeknek nagyon tetszik az állattartó, még többet szeretnének, mert még 2x ennyi állatkának kellene helyet találni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...